Araçların kullanıldığı süre boyunca karşılanması gereken bazı maliyetleri vardır. Araç sahipleri her yıl düzenli olarak ödemekle yükümlü oldukları vergilerin yanı sıra aracın hatalı kullanımı nedeniyle bazı para cezalarıyla da karşı karşıya kalabilirler. Vergi ve para cezası ödemeleri verilen süre içerisinde yapılmadığında ödenmesi gereken meblağın üzerine faiz işlemeye başlar. Bu tür olumsuzlukların önüne geçebilmek için araca ait borç durumunu takip etmek önemlidir. “Araç borç sorgulama nasıl yapılır?” ve “Araç borç sorgulama nereden yapılır?” gibi konuyla ilgili detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Plakaya Ait Borçlar Nelerdir?
Plakaya ait borçlar 4 gruba ayrılır:
● Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve vergi borçları
● Park borçları
● Trafik cezası borçları
● HGS geçiş ihlali için kesilen ceza borçları
Bu borçlar araç plakası ile borç sorgulama işlemi yapılarak takip edilebilir.
MTV ve Vergi Borçları
Araç sahipleri her yıl ocak ve temmuz aylarında MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) ödemekle yükümlüdür. Verginin miktarı aracın motor hacmi, koltuk sayısı, yaşı gibi özelliklerine göre değişiklik gösterir.
Park Cezası Borçları
Yolda park etmenin yasak olduğu noktalara araç park edilmesi durumunda kesilen cezadır.
Trafik Cezası Borçları
Araç kullanırken trafik kurallarına uyulmaması halinde kesilen ceza türüdür.
HGS Geçiş İhlali Cezası Borçları
Geçişin ücretli olduğu otobanlarda geçiş ücretinin ödenmesi Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) adı verilen sistemle yapılmaktadır. Araçlarda bulunan HGS etiketi HGS geçiş noktalarına yerleştirilmiş alıcılar tarafından okunur ve bu şekilde geçiş ücreti ödenmiş olur. Ödeme yapabilmek için HGS bakiyesinin dolu olması gerekir. Bakiyenin boş olması halinde ücretli otobandan geçen araca geçiş ihlali nedeniyle ceza uygulanabilir.
Araç Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araç üzerindeki borç sorgulama işlemlerini borç çeşidine göre ayrı ayrı incelemek gerekir:
● MTV ve vergi borçları sorgulama: Öncelikle belirtmek gerekir ki MTV için ne kadar ödemeniz gerektiğini MTV hesaplama araçlarını kullanarak öğrenebilirsiniz. Aracınıza ait herhangi bir MTV borcu olup olmadığını ise Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesine girerek araç plakası ve T.C. kimlik numarası bilgilerini yazmak gerekir.
● Park cezası borcu sorgulama: E-devlet araç borç sorgulama sayfası üzerinden park cezanız olup olmadığını öğrenmeniz mümkündür. Sisteme girdikten sonra araca ait bilgiler sekmesi üzerinden araç bilgileri girilerek plakaya kesilmiş tüm cezalar görüntülenebilir. Aracınıza park cezası kesilmesi durumunda araç çekiciyle bir otoparka çekilir. Aracın çekildiği otoparka giderek de ceza miktarını öğrenmek mümkündür.
● Trafik cezası borcu sorgulama: E-devlet sisteminde Emniyet Genel Müdürlüğü sekmesine tıklayarak ceza sorgulama bölümüne girilebilir. Bu alanda araç borç bilgisi sorgulama yapılabilir.
● HGS geçiş ihlali borcu sorgulama: PTT’nin internet sayfası, e-devlet sistemi veya HGS mobil uygulaması aracılığıyla HGS borç sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Ayrıca HGS çağrı merkezinden (0 850 460 60 60) de borç durumunu öğrenmek mümkündür.
Plakadan Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Motorlu araç borç sorgulama işlemi plakayla yapılabilir. E-devlet sistemi veya Gelir İdaresi Başkanlığı’nın SMS hizmeti ile sorgulama yapmak mümkündür.
E-devlet sistemi üzerinden sorgulama için sisteme giriş yaptıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü başlığı altında yer alan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sekmesine tıklanır. İstenilen bilgiler sayfaya girildikten sonra plakaya tescillenmiş bir ceza varsa sayfada görünecektir.
Gelir İdaresi Başkanlığının SMS hizmeti ile sorgulama yapmak için ise cep telefonunda sırasıyla TPC plaka numarası tescil tarihi ve T.C. kimlik numarası yazılır, 1189’a SMS olarak gönderilir. Plakaya ait herhangi bir ceza varsa cevap olarak cep telefonuna SMS ile gelecektir.
Araç Vergi Borcu Nasıl Öğrenilir?
Araçların vergi borcu vergi dairesinde sorgulama yapılarak öğrenilebilir. Ayrıca yukarıda belirtildiği üzere MTV ve diğer vergilere ait borç durumu Gelir İdaresi Başkanlığının internet sayfası üzerinden yapılan sorgulama sayesinde öğrenilebilir.
Araba Borçları Nasıl Ödenir?
Araba borçlarının ödenmesi yine borç çeşitlerine göre sınıflandırılarak yapılabilir:
● MTV ve vergi borçlarının ödenmesi için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığının internet sayfası üzerinden sorgulama yapılır. Sorgulama yapıldıktan sonra açılan pencerede vergi borcunun miktarı ve son ödeme tarihi gözükür. Ödeme penceresi üzerinden kredi kartı bilgileri girilerek vergi borcu ödemeleri gerçekleştirilebilir.
● Park cezası borçlarının ödenmesi için aracın çekildiği otoparka gidilmelidir. Bu noktada ödeme işlemi gerçekleştirilebilir. Aracın çekildiği otopark bilgisi ise e-devlet sistemi üzerinden sorgulanabilir.
● Trafik cezası borçları yukarıda da belirtildiği üzere e-devlet sistemi üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü sekmesine girilerek görüntülenebilir. Borcun görüntülendiği sayfada ödeme kısmına kredi kartı bilgileri girilerek ödeme işlemi gerçekleştirilir.
● HGS geçiş ihlali cezası ödeme için PTT’nin internet sayfası veya e-devlet sistemi kullanılabilir. Ayrıca HGS mobil uygulamasında borç ödeme kısmına girerek mevcut HGS borçlarınızı ödemeniz mümkündür.
Siz de aracınızı güvenle kullanabilmek için AXA Sigorta’ya gelin, çok sayıdaki Kasko Sigortası teklifi arasından kendinize en uygun olanı seçin!